Utforskande och lärande  även till bords

Maten är en viktig del av vår verksamhet och barnens lustfyllda lärande. För som ni vet så slutar inte barns nyfikenhet när de sätter sig till bords. Oftast är det just under måltiden som många spontana diskussioner uppstår och detta ser vi som ett ypperligt tillfälle att för oss, tillsammans med barnen, upptäcka och utforska världen omkring oss.

"Mat är något som verkligen berör och engagerar - både stora och små! Det märker man inte minst genom den dagliga kontakten jag har med barn och vuxna på förskolan utan också genom sociala kanaler såsom Facebook, där jag bland annat lägger upp recept och matsedel för kommande vecka", säger Ann Warghed, kock på Källdals förskola i Uddevalla. Hon fortsätter: "jag tror att just matglädje är en viktig komponent till varför barn vill utforska nya smaker och lukter. För många barn vill prova när dom ser sina kompisar göra samma sak - vågar dom så vågar jag!"

Cornflakesfisk

Idén om en kokbok kom till liv redan för flera år sedan då Ann fick förfrågan om en samling recept från nyfikna föräldrar till matglada barn. Då var den dock i en något blygsammare format, kopierat på några papper med en spiralpärm. Det var inte förrän Marcus Hermansson, som jobbar med IT och marknadsföring, började på Matildaskolan som en tanke väcktes att detta kunde bli något större. Så med Anns träffsäkra recept och Marcus kunskap inom foto, redigering och formgivning så tog kokboken den form som ni ser idag.

Vi som har gjort boken

Ann Warghed

Ann började sin karriär som kock 1986 på Åhlens. Därefter blev det några år på Treklöverhemmet, ett rehabiliteringshem för trafikskadade. Sedan 1990 har hon arbetat inom barnomsorgen, både i kommunal såsom privat regi.

Drivkraft
Möjligheten att kunna uttrycka och utvecklas fritt i sitt arbetsutövande är några av de viktigaste komponenterna som bidragit till hennes framgång som kock. "Att få feedback från barnen där de uttrycker sina tankar, idéer och upplevelser kring maten gör att jag utvecklas i mitt hantverk och ser det från nya perspektiv", säger Ann Warghed.

Marcus Hermansson

Marcus började sin karriär inom marknadsföring på Uddevalla Event där han bland annat var ansvarig för den grafiska profilen samt utformning av allt material för Fjordfestivalen. Han hade också hand om den grafiska biten när Erik Segerstedt var med i Körslaget (TV4). Därefter blev det en sväng till Arena Älvhögsborg och numera så arbetar han inom Matildaskolan som IT-samordnare. Ett jobb som innefattar allt ifrån fotografering, vidareutbildning av personal, utställningsansvarig, webdesigner och administratör till ansvara för sociala media och vara killen man går till när något tekniskt strular.

Drivkraft
Marcus beskriver att möjligheten till att använda ett brett spektra av alla sina kompetenser i hans yrkesutövande gör att han både trivs och utvecklas som människa. Han fortsätter, "Jag tror att genom samarbete och ha möjligheten och utrymmet för en iterativ arbetsprocess gör att man kan åstadkomma riktigt bra saker!".

Tack!

Vi vill rikta ett stort tack till barnen på Getingboet, Källdals förskola i Uddevalla för de fina akvarellerna och till alla er som varit med och bidragit på något sätt så att denna bok kunde bli möjlig!